• URL redirect met QR-codes

    URL redirect met QR-codes

    Je ziet ze hier en daar al opduiken, de zogenaamde "QR-codes". Misschien kwam je er al één tegen in je favoriete magazine. Of op een affiche in je straat. Ze zien eruit als een wirwar van zwarte blokjes op een witte achtergrond. Maar achter die wirar steekt een gecodeerd stukje informatie. Maar wat doe je daar nu precies mee en wat kunnen ze betekenen voor webdevelopers? Dat probeer ik duidelijk te maken in dit artikel.

    Wat is een QR-code?

    Een QR-code is een tweedimensionele streepjescode of "matrix barcode". De letters QR staan voor "Quick Respons" omdat de streepjescode snel ingelezen kan worden. Daarnaast hebben QR-codes het grote voordeel dat ze heel wat (soorten) informatie kunnen opslaan.

    QR code Tagz

    Deze variant op de klassieke streepjescode is eigenlijk niets nieuws onder de zon. Ze werd reeds in 1994 ontwikkeld door Denso-Wave. QR-codes werden aanvankelijk enkel gebruikt in de autoindustrie, om onderdelen een identiteit te geven. Maar in Japan, waar smartphones vroeger het licht zagen dan hier, werd al snel een nieuwe toepassing bedacht. Er doken QR-codes op in magazines, op reclameposters, op producten, enz. Je neemt simpelweg een foto van een QR-code met je gsm. Een klein stukje software op je gsm decodeert alles en stuurt je informatie terug. Die informatie kan verschillende vormen aannemen.

    QR-codes hebben verschillende functies. Je kan bijvoorbeeld een locatie in een QR-code gieten. Scan je die code, dan krijg je (op Google maps) een locatie te zien. Een QR-code kan ook gewoon platte tekst bevatten of de contactinformatie van een bedrijf of persoon.
    Maar wat voor webdevelopers misschien interessanter is, is het feit dat je ook een URL verwijzing in een QR-code kan stoppen. Zo kan er bijvoorbeeld, in een magazine, op een advertentie een QR-code staan. Lees je die in met je smartphone, dan word je doorverwezen naar een webpagina met meer informatie over de advertentie.

    Tijd om de theorie om te zetten naar de praktijk!

    Quick creation, quick response

    Op het web vind je heel wat QR-code generaters. Ik vond deze wel handig, maar een andere is zeker ook goed. Kies bij Content type voor URL. Tik je URL in en kies je grootte. Klik vervolgens op Generate. Et voila, meer is er niet aan. Heb je een smartphone met een QR-reader bij de hand, dan kun je je creatie makkelijk uittesten. Je kunt namelijk de code inscannen vanop je beeldscherm.

    QR code Tagz

    Als je bovenstaande QR-code scant, word je doorverwezen naar koene.be.

    Toepassingen

    QR-codes kunnen in heel wat situaties toegepast worden. Je zou bijvoorbeeld een visitekaartje kunnen maken met (enkel) een QR-code op, die verwijst naar een webpagina met meer informatie. Door hun simpele vorm kunnen ze op zowat alles geplaatst worden. Blijf er gewoon voor zorgen dat ze makkelijk in te lezen zijn.

    Alles samengevat zijn QR-codes een handige manier om iemand, op comfortabele wijze (je hoeft enkel te scannen), meer informatie te verschaffen.