• Google+ en de plus one button

    Google+ en de plus one button

    Facebook domineert vandaag de dag het sociale netwerk gebeuren. Zit je niet op Facebook, dan ben je van niets op de hoogte. Het is bijna een sociale verplichting om lid te worden. Waar vind ik foto's van dat verjaardagsfeestje? Facebook! Waar en wanneer spreken we morgen af? Facebook! Hoe zou het nog zijn met [insert any person]? Facebook! Probeer maar eens na te denken over wie binnen je vriendenkring (en daarbuiten) nog geen Facebookprofiel heeft... Moet je even hard nadenken als ik?

    Wie durft nog concurreren met zo'n sterk geïntegreerd sociaal netwerk? Google, that's who!

    Privacy.

    Met Google+ probeert zoekmachine gigant een eigen sociaal netwerk op poten te zetten die zich vooral wil onderscheiden door privacy hoog in het vaandel te dragen. En dat kan ik alleen maar toejuichen. Iets wat je je vrienden wil vertellen, moeten je ouders misschien niet weten. Of ben je iemand die werk en vrije tijd liever gescheiden houdt? Dat kan met Google+ kan dat makkelijker dan nooit tevoren. Google+ maakt gebruik van 'circles', zeg maar groepen van personen. Zo heb bijvoorbeeld de circles 'vrienden' en 'familie'. Maak je een post, dan moet je direct kiezen wie de post kan lezen. 1 circle, 2 circles, of iedereen. De keuze is aan jou. Misschien is het ook leuk om weten dat niemand kan zien in welke groep je hem of haar gestopt hebt. Kwestie dat niemand op z'n tenen getrapt is als hij of zij tot de circle 'kennissen' hoort, en niet tot de groep 'vrienden'.
    In principe is zoiets ook mogelijk met Facebook, maar stel jezelf maar eens de vraag. Gebruik jij deze optie? Het antwoord zal hoogst waarschijnlijk 'nee' zijn. En dat is logisch, want deze mogelijkheid zit diep(er) weggewerkt, terwijl dit net aan de basis ligt van Google+. En net dát is het grote verschil tussen de twee.

    (Google+ zit op moment van schrijven in het laatste stadium van de testfase. Je kan op nu enkel lid worden als je uitgenodigd wordt door een vriend die reeds lid is van Google+.)

    1up

    Allemaal erg interessant, maar nu even genoeg over dit. Wat me meer interesseert is Google+'s variant op de like button: De +1-button (plus one button).

    Google plus one Tagz

    Wat houdt deze +1-button nu precies in. Wel, ze heeft in veel opzichten dezelfde functionaliteit als de like button. Dat kun je goed afleiden uit de officiële beschrijving:

    "De +1-knop is een snelle manier om aan te geven dat iets 'cool' of 'echt de moeite waard' is.
    Klik op +1 om iets in het openbaar uw goedkeuring te geven. Met behulp van uw +1-waarderingen kunnen uw vrienden, contacten en andere gebruikers het beste van het beste vinden op internet wanneer ze aan het zoeken zijn."

    Ziezo, dat is duidelijk. +1 je iets (klinkt niet echt he), dan deel je dit mee via je Google+ profiel. Om niet achterop te lopen, ben ik direct begonnen met de Google+ button te gebruiken. En dat bleek even eenvoudig te zijn als met de like button.

    Eerst hoef je de plusone api op te halen. Ik zet meteen ook de taal op Nederlands. Zet volgende code in je head:

    < script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js">
    {lang: 'nl'}
    < /script>
    


    Ik voeg ook volgende link-tag toe waarvoor rel="canonical" is ingesteld. Dit doe ik om m'n url kenbaar te maken, zodat er zeker geen verwarring kan bestaan.

    < link rel="canonical" href="http://www.koene.be/blog/{$GooglePlusURL}" />


    Het enige wat ik nu nog moet doen is de Google +1 button een duidelijke, logische plaats geven:

    Als size kun je kiezen voor small, medium, standard of tall. Je kiest maar wat best past. Count zet ik op 'true' omdat ik wil zichtbaar maken hoeveel mensen erop geklikt hebben.

    Making a difference!

    Google heeft echter één zeer groot pluspunt t.o.v. Facebook. Het bezit grootste, meest gebruikte zoekmachine ter wereld. En daar zijn ze zich natuurlijk zeer bewust van. Daarom heeft Google de +1-button geïntegreerd in de zoekresultaten.

    Google plus one Tagz

    Naast de zoekresultaten is te zien wie en hoeveel van je vrienden deze link/pagina leuk vinden. Het coole is dat je bijvoorbeeld deze pagina bovenaan naast de titel een +1 kunt geven (please do so :), en dat dit direct zichbaar is voor je vrienden bij de zoekresultaten. How cool is that?

    Maar daarmee is nog niet alles gezegd. Integendeel! Zoekresultaten die je vrienden een +1 geven, gaan in de rangschikking omhoog! De voorwaarde is wel dat je moet aangemeld zijn als je een zoekactie uitvoert, wat logisch is.

    Voor meer info rond het Google+ project kun je hier terecht.